Forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstu m.v., av 13. juni 1996, er svært detaljert og klar på de fleste bygningstekniske løsninger og krav til utstyr. Disse forutsettes ivaretatt slik at brukerne ikke kommer i en situasjon som kan føre til en drukningsulykke, for eksempel skliesikring, merking av dybder, krav til rekkverk etc.
Badeforskriftene er svært lite konkrete på krav om forebyggende tiltak mot ulykker og ansvar ved slike ulykker. Etter som det er umulig å gi en 100 % garanti for at ikke drukningsulykker kan skje, er det naturlig at den allmennrettslige oppfatningen er at alle brukere bader på eget ansvar. Dette bør klart fremgå av virksomhetens ordensreglement.
Eiere og drivere av bade- og svømmeanlegg har imidlertid krav på seg til å arbeide forebyggende og kunne yte kvalifisert førstehjelp hvis uhell først er ute.
Styrene i AL Badelandene.no BA og BAD, PARK OG IDRETT har godkjent anbefalingene i denne normen som retningsgivende for sine medlemmer. I praksis betyr det at majoriteten av alle offentlige bade- og svømmeanlegg i Norge benytter denne normen.
Alle som arbeider som badeverter med ansvar for sikkerhet, må tilfredsstillende følgende minimumskrav for å kunne få arbeid i et bade- og svømmeanlegg:
Eier/driver plikter å sørge for at personellet minst en gang i året får gjennomgang av
brann- og alarmplan, samt oppfrisking på førstehjelp og HLR. Dette skal i henhold til
internkontrollen dokumenteres.
Ut fra forutsetingene og kravene til personellets kvalifikasjoner om sikkerhet/førstehjelp,
bygger vi normen på følgende:
Når bade- og svømmeanlegget leies ut utenom åpningstiden for publikum, plikter leietakeren å stille nødvendige sikkerhet etter anleggets normer. Dette skal fremkomme i skriftlig avtale signert av begge parter.
Del:
Ved å abonnere på nyhetsbrev fra BPI godkjenner du vår personvernerklæring. Du kan når som helst melde deg av.